Värk och smärta kostar sjukskrivningar

Smärta är en subjektiv upplevelse, den kan bara mätas genom at den drabbade själv anger graden av sitt onde.

Smärta har många ”ansikten” och är oftast ett varningssignal på att något är fel i kroppen. Men det kan ibland ta lång tid innan man får rätt diagnos. Förutom det mänskliga lidandet leder den (obehandlade) smärtan till enorma kostnader i form av sjukskrivningar, sjukvård, sjukbidrag och uteblivit arbete. Smärta påverkar ämnesomsättningen, ger stressreaktioner och medför ökad risk för infektioner.

Livet med smärta riskerar lätt att bli en nedåtgående spiral. Det är nog inte helt ovanligt att du möts med omfattende sympati när smärtan är akut. När den aldrig upphör ifrågasätts hela din upplevelse.

I en artikel i 1177 vårdguiden/Västra Götalandsregionen skriver Marianne Gustafsson, sjuksköterska och Med. Dr., om at leva med långvarig smärta, här står bl. a:

Sömnproblem är vanliga och en ständig trötthet minskar dessutom smärttåligheten. Smärta ger också sociala konsekvenser. Man kan tappa framtidstron, isolera sig och blir mer och mer passiv. Beroendet av andra människor kanske ökar. En långtidssjukskrivning kan dessutom innebära ekonomiska bekymmer och förlorad självkänsla.
>>> läs mera här

Den negativa spiralen måste brytas, – men hur?! Hur gör andra som ser ut att leva ett hyfsad bra liv med smärta? Gå och fråga dem! Kanske det finns inspiration att hämta.

Jag har bestämt mig för at jag vill göra en intervju med Marie Picasso, som blev rikskänd när hon vann Idol 2007 samtidigt med at hon levde med stora smärtor. I Sydsvenskan den 22 april 2014 kan man läsa om hennes långvariga sjukdom, en hjärntumör, och det som har gett henne kraft under alla år. Men jag vill veta mer. Om jag lyckas kommer jag att publicera intervjun här på bloggen. Läs så länge artikeln ”Nu vill Picasso ta sig an världen”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s