Coaching

Det goda samtalet – Coaching

Vad är det som gör att ett samtal inte bara blir ett vanligt samtal, utan utvecklas till ”det goda samtalet?” Det är så klart en individuell värdering, men ändå – jag tror att de flesta människor håller med om att det goda samtalet är samtalet som berör, som känns tryggt och som leder ett steg vidare. Det goda samtalet har man med en samtalspartner som har förmågan att lyssna utan att döma, en person som förmår lägga bort sina egna fördomar och värderingar.

Men vad betyder det goda samtalet för den enskilde? Vad kan det bidra med förutom att vara bra och trevligt?

I Örebro har 140 anställda och 60 arbetsledare deltagit i ett forskningsprojekt (ett samarbete mellan Örebro universitet och landstingshälsan i Örebro) som visar att det kan leda till färre sjukskrivningar med bättre samtal på arbetsplatsen. Samtalsmetoden som prövades var baserad på KBT-terapi.*
(Källa: http://www.suntliv.nu/Amnen/Sjukskrivning/Artiklar-om-sjukskrivning-och-rehabilitering/Farre-sjukskrivna-med-battre-kommunikation-pa-jobbet/)

Coaching är inte terapi! Coaching är ett samtal mellan människor där den ena parten lyssnar aktivt och ställer frågor för att hitta svaren på:

  • Vad vill du och vad kan du?
  • Vad är det för faktorer som hindrar dig?
  • Vad motiverar dig?
  • Vilka handlingsmönster behöver brytas?
  • Vilka kreativa, nya vägar kan du gå för att uppnå det du vill?
  • Hur har andra löst liknande situationer?

Utbytet av samtalet kan bli stort, under förutsättning att man verkligen vill och vågar ta itu med konkreta frågor som kräver specifika svar. Det låter kanske hårt, men behöver inte vara det – ett strukturerat samtal som har fokus på att nå ett specifikt mål kan vara både ärligt och kärleksfullt. Kom ihåg; Att ställa krav är att bry sig.

Människor inspireras och motiveras av varandra. Ur det goda samtalet – coaching – växer motivation, vilket kan vara nödvändigt för tillfrisknandet och nyckeln till framgång.
Om du är allvarligt sjuk kan vägen till återhämtning gå via att låna en ”success strategy”, det kan innebära att du fx härmar andra. Hur har andra gjort för att nå framgång, bli friska, återgå till arbete etc? Kanske du har eller kan hitta en förebild? Fundera över vad det är som konkret gör den personen till din förebild. Utforska! Kanske svaret och vägen till förändring finns i de små detaljerna.

*) KBT står för kognitiv beteendeterapi och innebär att man arbetar med att förändra tankar, känslor och handlingsmönster som inte är välfungerande. KBT är mer inriktad på nuet och framtiden än på det förflutna. Coaching kan vara KBT-inspirerad.

A coach bygger på en KBT-inspirerad amerikansk coaching utbildning.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s